Ahşap Oyma Tavla Fiyatları ve Tavlanın Tarihçesi

Tamamı doğal ahşaplar kullanılarak hazırlanan dekoratif ve şık ahşap tavla modelimizi gördünüz mü?

tavla satın al

Geçmişten günümüze tavla hakkında bilmek isteyebileceğiniz enteresan bilgiler

Dünyada bilinen en eski oyunlardan biri olan tavlanın günümüzdeki formuna ulaşmasında kimlerin payı var biliyor musunuz?

Milattan önce 3000 'li yıllara dayanan bu oyun, anadoluya İran üzerinden 1400'lü yıllarda girmiştir. Ancak milattan önce Antik Romalıların Ludus Duodecim Scripture yani on iki çizgi oyunu adını verdikleri bir oyunu oynadıkları keşfedilmiştir.

Romalıların aksine başka bir kaynakta ise bu oyunun mucidinin dönemin İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir olduğu söylenir. Hatta 10 gün gibi bir sürede tasarladığı yönünde rivayetler mevcut.

"Penc-ü Se"

Tavla müdavimlerinin aşikar olduğu hep yek, dubara şeşbeş gibi rakamların Farsça olduğunu duymuşsunuzdur. Farsça bu ikilemelerin peşine söylenen sözlerle rakibinizi şaşırtmak ve oyunu güzelleştirmek de sanırım anadoluya has bir eklenti olmuş.

Oyun özel olarak hazırlanmış bir platform üzerinde, 15 koyu renk ve 15 açık renk taş ile 2 zar kullanılarak oynanır. 12 çizgi üzerinde zarla gelen talimatlar üzerine taşlar hareket ettirilerek ivme kazanır.

Fantasy Role Playing ( FRP )

Her masaüstü oyunda olduğu gibi tavlada da aslında bir felsefe yatar. Platform üzerine çizilen 12 çizgi ayları simgelemektedir. 15 açık ve 15 koyu renk taş aslında bir ay içindeki 30 günü temsilen gece ve gündüze işaret etmek için kullanılmıştır. Taşların hareket ettiği karşılıklı 12şer hane ise günün 24 saatini temsil eder.

Ya da günümüzde bu şekilde yorumlanmıştır diyebiliriz. Çünkü milattan önce 3000 yılında romalıların bunları düşünmüş olsalar çoktan milat'ı yaşıyor olmaları gerektiği bir gerçektir; veya antik romalıların bu çizgilerle oynadığı oyun ve günümüz tavlasının sadece şekil olarak benzerlik taşıdığı söylenebilir.

Tavla tahtası ölçüleri ürünü tasarlayan kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Architab atölye tasarımı olan ve fotoğraflarını bu blogda paylaştığımız tavlamız açık haliyle dıştan dışa 55cm X 55cm lik ölçüye sahip.

Tabi oyunun oynanabilmesi için gerekli minimum bir iç ölçü mevcut bu çoğu tavlada aynı ebatlara sahiptir.

Modern Tavla ve Geleneksel Tavla ayrımı nedir?

Tavla satın al mak üzere bir dükkana uğradınız ve size modern tavla mı yoksa geleneksel tavla mı arıyorsunuz diye sordular. Ne cevap vereceğinizi biliyor musunuz? Sizin aradığınız tavla aslında hangisi?

Günümüzde satıcılar müşterilerin kafasını karıştırmanın kendilerini daha bilge göstermek olduğunu düşünüyorlar. Böylece satışı daha rahat yapacaklarına ve istedikleri fiyatlara ürünlerini satabilecekleri yönünde inanışa sahip oluyorlar.

Aslında bahsi geçen modern tavla; müdavimlerinin muzurluk yapmak veya rakibinden önce pulları toplamamız için hile yapmak üzere kullanılan zar tutma olayının önüne geçmek için, bardak gibi bir aparatla beraber satılan ürünü tanımlamaktadır. Geri kalan her şey aynıdır. Sadece zarlar bu kaba konularak atılır.

Tavlanın Avrupa Yolculuğu

Tavla ve satranç aslında farklı bir yapıda gibi görünebilir ancak; ikisinin de zekâ ve strateji barındıran oyunlar olduğu bir gerçektir. Satranç takımları gözünüzün önüne getirin ve kıyas yapmayı deneyin. Satranç genellikle oyuncularına kesin hükümler verebilme özgürlüğü verir.

Yani her bir taşın nereye gitmesini istediğinize kesin olarak siz hükmetmiş olursunuz. Ancak tavlada bu olay biraz daha farklıdır.

Yoğun stratejilerin ve hamlelerin yapıldığı bir savaşı düşünün. Tam da ikinci dünya savaşı yıllarında tavlanın avrupada yaygınlaşması aslında tesadüf değildir.

Tavla takımları gözümüzün önüne getirerek düşündüğümüzde: Savaş anında rakibin hamleleri ve sizin hamleleriniz her zaman kesin olarak sizin elinizde olmayabilir. Kağıt üzerinde tasarladığınız hamleniz bir dağın veya kaya parçası nehir veya sonradan keşfedilen bir yerleşim yeri yüzünden bir anda yön değiştirebilir. Bunu tavla oyunu zarına benzetebiliriz. Siz aslında 4-2 beklersiniz ancak zar 1-1 gelmekte ısrar eder...

Ahşap oyma tavla takımı

Babalar günü yaklaşırken, ne hediye alsam diye düşünmeye başladınız mı?

Ahşaptan oyarak hazırladığımız ve büyük kısmını el işçiliği ile ürettiğimiz ahşap tavla modelimizi inceleyin. Web sitemizden tavla satın al ırken dilerseniz ürünün belirli bir yerine isim yazdırabilirsiniz. Böylece hediyenize daha özel bir anlam yükleyebilirsiniz.

İç kısmında tablo desenleri üç boyutlu baskı tekniği ile basılarak yüzeyleri koruma altına alınır. Çizilmeye karşı dayanıklı iki kat vernikle koruma altına alınan tavlamızın dış yüzeyindeki oyma; hem evinizde hem iş yerinizde çok şık bir dekoratif obje olur.

Architab Atölye online satış sitemiz üzerinden alacağınız tavlamız, kargo ile adresinize teslim edilir.

Dilerseniz işletmenize özel olarak logonuzu veya görsellerinizi tavla üzerine işleyebiliriz.

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

info@hitab.net // 0384 219 33 00

tavla fiyatları

ahşap tavla

İlgili ürünler

Ahşap Tavla

%100 Doğal Ahşap Oyma Tavla Satın Al

Architab
131294
₺2.800,00
Tamamen gerçek masif ahşaptan oyarak hazırladığımız tavla modellerimizi inceleyin.  Erkek arkadaşınıza, eşinize, babanıza veya sevdiklerinize eşsiz bir hediye arıyorsanız tam olarak doğru ürünü inceliyorsunuz.  Ahşap oyma tavlayı sizin için kişiselleştirebiliyoruz. Örneğin bir tarafına hediye edeceğiniz kişinin ismini yakma tekniğiyle yazabiliriz....
Babalar günü

Babalar günü özel hediye ahşap sunum

Architab
130976
₺140,00
Babalar gününe özel bir hediye mi arıyorsunuz?  İçtiği her yudumda sizin onu ne kadar sevdiğinizi hatırlamasını isterseniz bu ürün tam size göre.  İçecek ve ikramlı sunumlarınız için özel bir ahşap tabak mı arıyorsunuz? Architab atölye koleksiyonunda her türlü sunumunuzla uyumlu ahşap tabaklar bulabilirsiniz ancak; bunların dışında cafe 'nize özel bir...
Duvar Dekorları

Doğal ahşaptan oyma Vav harfi dekor

Architab
131720
₺2.255,00
Uzun yıllar kullanabileceğiniz led lambalı bir dekor. Anne karnındaki bir insan sureti ya da secdeye varmış, acizlik makamında bir kul silüeti: Vav... Çileyle yoğrulmuş bir kulun edeple eğilişi, alnını seccadeye sabitleyişi, sıfır olup sonsuzluğa uzanışı... Hepsi "vav" ismiyle müsemma!  “Elif gibi dimdik, Vav gibi mütevazı ol” Vav harfi, yeri gelir anne...
Ürün istek listesine eklendi